Hvad er vores garn lavet af? (1)

Vores garn vi bruger til at strikke og hækle med, kan man finde i forskellige materialer. naturlige (planter og dyr), og syntetiske. De kan hver bruges for sig, for eksempel bomuldsgarn, uldgarn og akrylgarn. Eller, de kan blandes, for eksempel uld/akryl, bomuld/akryl og så videre. Hver har så sin berettelse, alt afhængig hvad formåler er.

I “Hvad er vores garn lavet af (1)”, gennemgås der de naturlige materialer. I “Hvad er vores garn lavet af (3)” er det meningen, at belyse de forskellige syntetiske materialer.

Bomuld

Bomuld kommer fra bomuldsplanterne og er den mest anvendte naturfiber verden over. Der er flere forskellige sorter af bomuld. Den mest dyrkede bomuldssort hedder Gossypium hirsutum og bliver dyrket i både USA, Brasilien, Pakistan og Tyrkiet og Egypten.

Bomuld
Bomuld

Bomuld består generelt af næsten ren cellulose, få procent voks, fedt samt naturlige farvestoffer og vand.

Bomuld er et blødt og behageligt materiale, som gør det til et oplagt valg at have tæt på huden. Det er også godt til at blande sammen med andre materialer.

Bomuldsstof kan nemt absorbere diverse væsker. Det gør, at materialet er perfekt til diverse farvninger, karklude og håndtørklæder. Desuden holder bomuld dig kølig om sommeren og varm om vinteren.

Bomuld åbner sig ved høje temperaturer og har derfor bedst af at blive vasket på 95 grader, så sæbevandet kan skylle gennem fiberen og fjerne snavset i bomulden. Men tjek med dine farvestoffer, når du selv farver!

Hør

Hør er et plantebaseret materiale, der består af spundne  fibre fra hørplanten.

Strik, lavet af hør er oplagt til det varmere vejr på grund af materialets lette og åndbare natur. Hør er desuden stærkere end bomuld og mindre afhængigt af pesticider.

Hør
Hør

Hør kan være besværligt som materiale, hvis man ikke passer ordenligt på. Det har nemlig let ved at blive krøllet og kan også let krympe med 4-5 %.

Hør bør skånevaskes ved normal til lav temperatur på 40. Det bør desuden vaskes for sig selv eller eventuelt med andre materiale med samme instrukser. Efter vask bør det hænges op og eventuelt stryges, mens det stadig er fugtigt.

Bambus

Bambus kan bruges til mange ting – en af dem er at lave tøj. Bambustræets stamme er den primære kilde til at lave såkaldt bambus-tøj.

Bambus bruges mest til diverse t-shirts, trøjer, sommerkjoler og undertøj. Det kan bruges som en erstatning til der, hvor bomuld normalt optræder i tøjet. Men, det bliver også brugt i strikke/hæklegarn.

Bambus
Bambus

Bambus er et organisk materiale. bambus er det mest hurtigvoksende i verdenen med målinger på op til en meter om dagen. Bambus regenererer sig selv ud fra sine egne rødder og er desuden effektiv til at optage og omdanne CO2. Materialet kan have en dejlig blød og silkelignende fornemmelse.

Normalvis bør bambus vaskes med koldt vand på et skåneprogram ved maskinvask, da varmt vand kan få arbejdet til at krympe.

Pas på med at stryge dit arbejde med et alt for varmt strygejern, da det let kan efterlade brandmærker på materialet. Brug af for høje temperaturer i tørretumbleren kan risikere at have en krympende effekt på bambus – ligesom ved varm vask.

Det var så de mest brugte naturlige materialer, som er plantebaseret. Følgende afsnit kommer til at omhandle naturlige materialer som er er baseret på animalske fibre.

Forkortelser for de forskellige materialer i denne kategori er:

CO = Bomuld
LI = Hør
BB = Bambus

Leave a Reply