Efter de plante baserede fibre er gennemgået, er turen kommet til fibre fra dyreriget.
Vi begynder med den mest kendte,
Uld.
Uld består af hår fra pelsen på forskellige pattedyr. Mest almindeligt er uld fra får og lam. Der er mange forskellige uldtyper og kvaliteter, hvorfor prisen på uld også kan variere en hel del.
Navnet på typen af uld hænger typisk sammen med navnet på kilden. Eksempelvis kommer angora uld fra kaniner af angoratypen, og det helt fine og meget luksuriøse cashmere uld kommer fra geder i Kashmir-området mellem Indien og Pakistan samt camel uld fra kameler, der er kendt for sin gyldenbrune farve.
Uld er generelt kendt som et tyndt, bøjeligt og kruset materiale, som spindes til garn eller tråd eller anvendes til fremstilling af filt. En af grundene til, at uld er velegnet til beklædning, er blandt andet dets høje absorberingsevne. Uld kan optage op til 35 % af sin egen vægt i væske uden at virke fugtigt eller ændre form.
Om sommeren har uld den fantastiske egenskab, at det kan isolere imod varmen ved at reflektere solens varme og UV-stråler væk. Derudover har huden også nemt ved at ånde, da uld har en meget stor åndbarhed opbygget af tusindvis af små luftlommer i tekstilet.
Uldens absorberende og åndbare evne betyder, at tekstilet har rigtig gode temperaturtilpassende egenskaber. Dette kommer især til udtryk om vinteren, da den gør os i stand til at klimatisere os selv i forhold til de mange temperatursvingninger, vi har i Danmark. Derved oplever vi ikke, at vi bliver kolde, når vi kommer ud, og varme når vi kommer ind.
Disse egenskaber gør uld oplagt om vinteren, eksempelvis i trøjer, mens det også er en favorit hos folk, der står på ski, da uldundertøj kan optage sveden, men fortsat holde dig varm. Uldens evne til at forblive luftfyldt samtidig med, at den kan absorbere væske, gør den til det eneste materiale, der forbliver varm i våd tilstand.
Det er altid vigtigt at følge vaskeanvisningen, når du skal vaske uld. Uld behøver i princippet ikke at blive vasket særlig tit, da materialet har nogle naturlige selvrensende egenskaber. Man kan alternativt benytte sig af luftning af tøjet i stedet. Hvis der er pletter på din uld, må du ikke lægge det i blød. Behandl i stedet pletten med en smule koncentreret flydende finvaskemiddel og lad det virke i 10 minutter før vaskebehandlingen af tøjet foretages.

Du skal generelt bruge finvaskemiddel, hvis du vil vaske uld i vaskemaskinen. Materialet kan ikke tåle at blive vasket på særlig høje grader og skal gerne centrifugeres til slut – også hvis du har vasket dit tøj i hånden. Den anbefalede temperatur på maskinvask ligger normalvis omkring de 30 eller 40 grader.
Ved håndvask skyl det grundigt og tryk derefter så meget vand ud af det som muligt ved at rulle det pænt ind i et håndklæde. Det anbefales ikke at hænge store uldtrøjer og lignende op på bøjler, da fibrene i tøjet hurtigt giver sig og kan strække materialet. Læg eventuelt det våde uld vandret på et håndklæde, mens det tørrer.
Silke
Silke er lavet af trådene udskilt fra insekter. Til industriel produktion af silke anvendes oftest kokonen fra silkesommerfuglen bombyx mori. Denne sommerfugleart kan primært findes i fangenskab.

Silke er et meget luksuriøst materiale, der er kendt for sin blød- og glathed. Dermed er det også et meget behageligt materiale at have på.
Silke kan enten sendes til renseri eller vaskes i hånden. I enkelte tilfælde er maskinvask også muligt.
Til håndvask bør du bruge en meget mild sæbe og noget koldt vand. Vask tøjet med forsigtige håndbevægelser. Rul tøjet ind i et håndklæde for at tage det værste fugt, og lad derefter silken lufttørre uden at udsætte det for direkte sol.
Til maskinvask bør du skånevaske silke for sig selv eller med andre skrøbelige materialer på max. 30 grader. Det tilsatte vaskemiddel bør være meget mildt. Husk altid at læse vaskeanvisningerne på tøjet og put desuden silketøjet i et vaskenet for at beskytte materialet yderligere i maskinen.
Ligesom der forkortelser til plante fibere, så er der også forkortelser til fibre fra dyreriget, og som bliver brugt til garn:
LW = Lammeuld
WV = Ny uld
WK = Cameluld
WS = Cashmere
WM = Mohair
WL = Lama
WP = Alpaca
WO = Genbrugsuld
SE = Silke
For Nyt uldgarn er der også et symbol der bliver brugt:
Leave a Reply