Hvad er vores garn lavet af? (3)

Som beskrevet i de to første indlæg, er der meget garn der bliver lavet ag naturlige materialer.

Kunstige materialer er der også en del af, som bliver brugt enkeltvis, og især i blandinger med de naturlige materialer.. Akrylgarn er nok den mest kendte kunsttofgarn vi kender, med tilhængere og modstandere. Andre kunststoffer bliver mest brugt i blandinger med garn, lavet af naturlige materialer. Når vi har det om strikning og hækling. Handler det om vævning, er der flere kunststoffer der bliver brugt enkeltvis.

Men hvorfor bruge kunststoffer i disse miljøbevidste tider? Kunststoffer er kommet for at blive, de udfylder, uanset hvordan man tænker om dem, en funktion, vi egentlig ikke kan undvære i det moderne samfund. Heldigvis er kunststof producerende virksomheder også blevet mere miljøbevidste. Mere og mere bliver genbrugt, for eksempel i vores Magrebgarn, som er 20% genbrugs polyamide, 40% ny uld, 40% genbrugsuld. Udviklingen går i den rette retning.

Lidt mere om de forskellige kunstfibre.

Viskose.

Viskose er det ældste menneskeskabte tekstil, der for første gang blev fremstillet på succesfuld vis i 1855. Også kendt som Rayon, som er et handelsnavn. Materialet er baseret på cellulose, som stammer fra planter, men er blevet udsat for en lang række kemiske processer for at få den færdige fiber.

viskose

Viskose kaldes også for kunstsilke, da materialet prøver at efterligne den naturlige udgave. Materialet opstod nemlig fra behovet om et billigere alternativ til ægte silke. Termer såsom viskose rayon bruges også og omtales tit bare som viskose, især i Europa. Termen viskose knytter sig oprindeligt til fremstillingsprocessen, der netop går under dette navn.

Viskose giver en blød, silkelignende fornemmelse. Stoffet er rigtig godt til at absorbere og fordampe sved samt andre væsker – endnu mere end materialer som bomuld og linned. Dette gør det til et oplagt valg til sommervejret.

Meget tøj med viskose kræver enten håndvask i koldt/lunkent vand tilsat et mildt vaskemiddel, eller at du sender det til rensning. Hvis det indgår som en kombination med andre mere robuste materialer såsom bomuld, kan det dog godt tåle at komme i vaskemaskinen. Tjek vaskeanmærkningerne for at se, om det kan klare det. I så fald bør du vaske rayon på et kort skåneprogram ved mellem til lav temperatur.

Akryl

Akryl er et syntetisk materiale, der mest af alt minder en del om uld. Materialet er fremstillet på baggrund af væsken acrylonitrile, som stammer fra plasttypen polypropylen.
Akryl, der tit bruges til diverse striktøj.kan også bruges til mange forskellige ting, fx kjoler, skjorter og sportstøj. Det er et populært materiale,

akryl

Akryl giver en dejlig blød fornemmelse, når man har det på. Materialet er hurtigt til at tørre og god til at holde på farverne. Statisk elektricitet har det til gengæld med at opstå, så hvis du trænger til et lille opkvikkende elektrisk stød eller vil give andre et lille rap over fingrene, er dette materialet.

 

 

Hyppig vask af akryl er påkrævet, da det kan absorbere diverse væsker samt snavs og derfor nemt komme til at lugte. Materialet har det desuden med at strække sig, hvis man ikke passer ordentlig på i forbindelse med vask.
Ved maskinvask bør du altid tjekke vaskeanmærkningerne på tøjet, da den anbefalede temperatur på vandet kan variere. Normalt anbefales det, at du vasker på et kortvarigt skåneprogram med standard vaskemiddel. Put tøjet i et vaskenet for at skåne materialet bedst muligt.
Materialet kan altid klare håndvask. Eventuel tørretumbling bør foregå ved lave temperaturer.

Polyester

Polyester bliver fremstillet af olie og naturgas, der ved hjælp af avancerede kemiske processer omdannes til plastik og videreforarbejdes færdigt til syntetiske fibre.

polyester

Det er en af de mest anvendte syntetiske fiber og bliver brugt i mange andre materialer.

En af fordelene ved polyester er, at det kan styrke de naturlige fibre i garnblandinger for at gøre dem ekstra holdbare. Derudover bliver garnet utrolig slidstærkt, holder godt på farven, tørrer hurtigt og kryber ikke i vask.

Blandingsmateriale af polyester og bomuld anbefales vasket i maskinen på 40 grader eller finvask i hånden. Strikkeøjet skal behandles varsomt, hvorfor du bør undgå hård centrifugering og desuden vælge at tørre tøjet hængende.

Polyamide

Polyamidebliver også kaldt “Nylon”, som oprindeligt er et mærke. Polyamid hører til en termoplastisk, delkrystallinsk materialegruppe, hvoraf polyamide udvindes.

polyamide

I dag bliver polyamide primært brugt som et kombinationsmateriale, bortset fra når der produceres nylonstrømper. Det bruges garner.

De syntetiske fibre i polyamide er utrolig slidstærke, elastiske og krymper ikke. Materialet er godt til at afvise diverse skidt, ligesom det også er hurtigt til at tørre. Ulemperne ved polyamideer, at det ikke er godt til at absorbere fugt og nemt kan skabe statisk elektricitet. men pas på, da nylon er følsomt over for varme og derfor hverken skal vaskes eller stryges ved høje temperaturer, da du ellers risikerer, at polyamiden smelter.

Polyamide kan vaskes op til 40 grader og stryges ved laveste varme. Husk dog altid at følge vaskeanvisningen på dit tøj.

Det var så kortfattet lidt om kunststoffer i garnet, ikke kun vores, men fra alle leverandører.
Blandinger kender vi måske alle til, uld/akryl, bomuld/viskose, uld/polyamide, for at nævne nogle af de mest kendte. Blandingsforholdene finder man i mange afskygninger. Alle med deres berettigelse. De fleste blandinger er for, at lave dit garn bedre, mens andre blandinger kan gøre garnet mere prisvenlig.

Jeg vil også lige gøre opmærksom på, at ikke alle kunststoffibre er taget med, kun de mest brugte til garn. Mange af de andre fibre bliver mest brugt til vævning af stof, eller reb, inklusiv dem der er beskrevet her.

 


Leave a Reply